Výroba jablečného nápoje zvaného Cidra (Sidra) je tradiční v severních oblastech Španělska, především v Asturii a Baskicku.
Největší výrobci sídlí v Asturii, kde se Sidra nepovažuje jen za nápoj, ale i za část kultury a folkloru. Asturie se podílí na celošpanělské výrobě Sidry 80% a spotřeba na hlavu činí 54l! Tradiční Sidra je perlivá, sladká a velmi pěnivá. V poslední době došlo k dynamickému pěstování jablečných sadů v okolí bývalých uhelných dolů, dříve doméně Asturijského hospodářství. První zmínky o Sidře se v této oblasti datují do prvního století před naším letopočtem.
Tradiční asturijská Sidra obsahuje 4-8% alkoholu a vyrábí se v různých krajových variacích. Typické je pro tento region, že se konzumuje ve specializovaných restauracích zvaných Sidrería. Zde dostanete k Sidře i vynikající lokální pokrmy. Zajímavý je i způsob podávání – vychlazená Sidra se nalévá do širokých sklenic z velké výšky, aby vynikla perlivost. Tomuto způsobu servírování se říká „echa run culín“.
V Baskicku je Sidra populární hlavně v provincii Gipuzkoa. Od osmdesátých let je Sidra stejně jako místní kulinářské umění podporováno vládou a od těch časů se datuje rozvoj Sidrerií, zde zvaných „sagardotegi“. Na rozdíl od Asturie se nenalévá do širokých sklenic z lahví, ale z dřevěných barelů. Princip ale zůstává stejný – dát vyniknout perlivosti Sidry.
A co je nejdůležitější? Již brzy bude Sidra dostupná i nawww.evinoteka.com!!!