Dráždivě dobrá žebírka


Skvělý recept, který nezabere víc jak deset minut přípravy, 3/4 hodiny vaření, takže čekání na výsledek je celkem snesitelné:-)

Pro čtyři porce (záměrně neříkám pro čtyři strávníky..) si obstarejte:

1 kg vepřových žeber 

¾ lžičky černého pepře

¾ lžičky tymiánu

¾ lžičky bazalky

¾ lžičky soli

3 podrcené stroužky česneku

⅓ šálku sojové omáčky

1 ¼ lžička olivového oleje

2 lžíce másla

¾ velká cibule, nakrájená na jemno

2 šálky hovězího vývaru

2 ¾ lžíce octa

⅓ šálku rajčatového protlaku 

2 lžíce hnědého cukru

⅓ šálku brandy nebo whisky

Příprava

Rozpusťe máslo na pánvičce. Přidejte česnek, tymián, bazalku a cibuli a orestujeme. Když jsou cibule průhledná, přidáme hovězí vývar, ocet, rajčatový protlak a cukr.

Vařte po dobu patnácti minut na mírném ohni. Pak přidáme sójovou omáčku, alkohol a stále mícháte.

Naskládejte žebra do pekáčku a polijte je polovinou připravené omáčky. Pečte na 180 ⁰ C po dobu 45 minut. 

Během pečení žebra polévejte zbytkem omáčky a mezitím si připravte dobré červené víno, například Carramimbre Roble 

Kategorie článku: