Oxidace nebo opíjet se?

Stalo se vám, že jste dali velký peníz za opravdu dobré víno, chcete si ho užívat celý týden, ale bojíte se, že se vám zkazí?

Otevřeným vínům hrozí oxidace, takže obava je na místě, zejména, pokud utrácíte za drahá bílá vína.

Jsou v zásadě dvě řešení, jak zkažení zabránit:

a) dopřejte si intenzivnější zážitek a vypijte celou lahev najednou

b) pokud si opravdu chcete užívat i další dny, případně se na zdolání lahve netroufáte, udělejte následující:

- zmenšete volnou plochu vína, která napomáhá oxidaci, tj. přelejte například zbytek vína do menší lahve. Ušetříte víno a ještě místo v lednici pro další poklady!

- nemáte-li menší lahev a nastalou situaci plánujete opakovat častěji, investujte do vakuového uzávěru lahve

- takto ošetřenou lahev ulože do tmavé studené místnosti (10-15´C). Kdo nemá sklep, má určitě lednici:-)

Kategorie článku: