Malá špuntologická škola


Korkový špunt je navržen tak, abych chránil víno v lahvích. Je to pěkné poslání a spojení vína a korkové zátky ve většině lidí vzbuzuje libé pocity. S příchodem nových materiálů a technologií však klasického korku z uzávěru ubývá čím dál víc. V této malé přehlídce špuntů a zátek nahlédnete trochu do výroby uzávěrů a jejího pozadí. Možná pak přestanete s budováním kolekce svých „korků“ a ani vás nenapadne z nich vyrábět různé dárkové předměty
Kde se bere korek?
Korkové zátky jsou vyrobeny z kůry korkových dubů. Strom se nemusí kácen, jen se každých dvanáct let sloupne jeho kůra. Slovíčko „jen“ by mělo být psáno velkým a tučným písmem. Jedná se totiž o vysoce kvalifikovanou a náročnou práci, při které se používá speciální náčiní. Představte si, jak oloupat masivní strom, abyste z jeho kůry udělali rovné listy korku, z kterých v továrně vyřežete nádherné špunty! Asi už cítíte, proč se hledají alternativy ke korkovým uzávěrům…

Udržitelnost
Plast je nezničitelný a výroba hliníku je náročná na energii. Korek je úžasný přírodní produkt, který se může směle postavit syntetickým materiálům z pohledu udržitelnosti životního prostředí. 50% ekonomiky severního Portugalska je založen na zpracování korku. Alternativní uzávěry však zasadily tomuto byznysu krutou ránu. Staletí pěstované korkové lesy jsou káceny a nahrazovány novými plodinami. S tradičními korkovými duby však mizí i tradiční zvířena. A návrat ke klasice se ve velkém asi konat nebude. Vždyť korkový dub se musí pěstovat až třicet let, než vydá první várku kůry!

Poznej svůj špunt!
1) Stoprocentní korková zátka
Když se řekne korková zátka, představíte si jednolitý kus přírodního korku. Je to ve většině případů nejlepší volba. Zejména, pokud chcete archivovat vína déle než pět let. Houbovitost a pružnost přírodního korku zachovává víno v nejlepší kvalitě na velmi dlouhou dobu!

2) Směsný korek
Vezměte korkovou drť, promíchejte ji s lepidlem a naneste ji na korkovou zátku. Budete mít hladký špunt, který bude krásně klouzat z lahve ven. Nad takovou zátkou ale nemusíte ohrnovat nos – kromě snadné manipulace se dá ocenit i její vhodnost pro středně dlouhé zrání vín

3) Combo zátky
Dva nebo více kusů korků slepené do jednoho špuntu. Taková zátka je hustší a neprodyšnější než stoprocentní přírodní zátka. Někteří výrobci v takové stavebnici uplatní zbytky korku z jiných výrobků. Ale je to také jediný způsob, jak dělat korkové zátky pro velké lahve. Představte si, jak by musela být tlustá dubová kůra, aby z ní bylo možné vyrobit zátku pro lahve typu Magnum!
U těchto druhů zátek buďte obezřetní v případě, že je chcete použít k archivaci vín

4) Aglomerované zátky
Je to taková dřevotříska. Směs drti, prachu a levný a hustý špunt sice těsní, ale k archivaci vhodný není vůbec.



5) Technické zátky

Dalo by se jim také říkat „prolhané zátky“. Jsou to aglomerované zátky, na které se nahoře a dole nalepí kolečko z přírodního korku. Krásně těsní, u šumivých vín odolává tlaku, snadno se vytahuje….ale tváří se jinak, než jaký ve skutečnosti je.

Kategorie článku: