Červené víno je velmi chutná kombinace barviv, kyselin a taninu. A tyto látky jsou tím, co sice chutná, ale zároveň má také apetit na Vaše zuby. Při dlouhých degustacích červeného vína kyselina napadá sklovinu a do vzniklých puklinek se pak dostává ono barvivo.
Pokud už saháte po kartáčku a chcete si po každé skleničce přeleštit chrup, nedělejte to! Způsobíte pravý opak toho, oč vám jde. Narušenou sklovinu totiž kartáčkem ještě více rozrušíte a barvivo se pak do ještě větších puklinek o to lépe ukládá.
Zní to sice bláznivě, ale pokud chcete se skvrnami bojovat, vyčistěte si zuby před pitím červeného vína! Odstraníte tak plak, který funguje na barvivo jako magnet na kovové piliny a při pití pak budou obarvené sliny ze zubů lépe klouzat dolů. Navíc je dobré propláchnout ústa po každém vzorku vodou (to děláte, ale nevěděli jste, že to má i tento zubařský efekt). Platí, že perlivá voda má lepší čisticí vlastnosti než obyčejná kohoutková.
Pět rad pro vínomilce ucházející se o bílé zuby :
1) Pijte perlivou vodu
Prokládejte skleničky s červeným vínem douškem perlivé vody. Opláchnete si barvivo z úst, osvěžíte chuťové pohárky a uhličitany z bublinek pomohou i z chemického hlediska zabránit usazování barviva na sklovině.
2) Vyčistěte si zuby před pitím červeného vína
Když odstraníte plak ze zubů před pitím, zabráníte opět usazování barviva. Ale pozor – nečistěte si zuby těsně před pitím, nechutnalo by vám ani dobré víno!
3) Jezte jídla s vlákninou
Vláknina a jídla, které ji obsahují, jsou takovým přirozeným zubním kartáčkem, který neničí, ale jen hladí vaši sklovinu. Když si takovou vláknitou pochoutku ještě promícháte v ústech s perlivou vodou, jste na dobré cestě!
4) Vyhněte se bílému vínu
Bílé víno je jako základní nátěr pod pigment z červeného vína. Bílé víno bývá většinou kyselejší než červené, takže při pití bílého dochází k rychlejšímu leptání, než v případě červeného. Sklovina se rozbrázdí a pak celá natěšená čeká na příděl červeného pigmentu !
5) Sýr, sýr a sýr
Jezte sýry nebo jakékoliv jiné proteiny, které obsahují vápník. Dodá vašim zubům sílu.
Navíc, pojídání sýra ve své podstatě funguje jako voskování podlahy – sýrem se „zalepí“ mikrotrhliny a kyselina pak nemůže páchat zlo. Pokud si můžete vybrat mezi tvrdým sýrem a měkkým, vězte, že tvrdé obsahují více vápníku, takže jsou prospěšnější!