Průvodce španělskými vinařskými regiony - D.O. Rioja

Rioja – D.O. Rioja

 Rioja (čti Riocha) je jedna z autonomních oblastí Španělska a zároveň nejslavnější (ve Španělsku i ve světě) vinařský region.

Správní region Rioja s hlavním městem Logroňo, pojmenovaný podle řeky Oja (rio Oja – řeka Ocha) leží na severu Španělska, ale vinařský region D.O. prostupuje lehce přes administrativní hranice i do okolních provincií.

Tato oblast známá jako „zahrada Španělska“ je obývána od nepaměti. Najdete zde otisky nohou dinosaurů, ale hlavně stopy obyvatel z dob římské říše, visigótů, féničanů a muslimů a mnoha dalších kmenů a národností, kteří ocenili polohu oblasti chráněné od studených atlantických větrů pásem pobřežních hor, vláhu povodí řeky Ebro a hlavně množství slunečního svitu.

Není tedy divu, že právě zde doslova zakořenila vinná réva všude, kde už nebylo místo pro zeleninu!

Pojďme se na tuto oblast podívat očima vinaře! Na korektnost pěstování, zpracování hroznů a výroby vína zde dohlíží, stejně jako v jiných španělských regionech, tzv. Consejo regulador, tj. jakýsi stavovský orgán. Zjednodušeně řečeno, ten dohlíží na to, aby v každé lahvi, označené logem této organizace (v galerii je ukázka) bylo přesně to, co předepisují místní tradiční postupy.

 

Tento orgán také rozdělil oblast Riojy do dalších tří menších regionů:

Rioja Baja (dolní Rioja) – oblast na na dolním toku řeky Ebro, obecně vhodnější pro pěstování zeleniny v široké nivě řeky. Vína pěstovaná na říčních naplaveninách jsou plná, silná, nicméně se doporučují spíše k přímé spotřebě než k archivaci.

Rioja Alta (horní Rioja) – zde již charakter hornaté krajiny a podloží vytváří skvělé podmínky pro pěstování velmi kvalitních hroznů. 300 metrový výškový rozdíl mezi Rioja Baja a chladnější podnebí vytváří podmínky pro více elegantní vína. Půda je zde více jílovitá, s větším obsahem železa a vína zde pěstovaná obsahují více taninu a kyselin.

Rioja Alavesa ( alaveská Rioja – oblast geograficky zasahující do regionu Baskico – opět vyšší nadmořská výška, nižší vlhkost vzduchu, jiné podloží). Složením půdy a mikroklimatem se tato oblast podobá Rioja Alta.  Vína z těchto oblastí jsou vhodná pro vytváření všech druhů „Riojy“, jak si povíme dále.

Consejo regulador také rozhoduje o tom, které odrůdy jsou v daném území uznané a tím pádem i o tom, na které výrobky lze umístit kolek potvrzující původ.

Z červených odrůd jsou to odrůdy Tempranillo (nejoblíbenější odrůda ve Španělsku , znamená „ranný“), Garnacha (tradiční odrůdy kdysi vytlačená právě Tempranillem opět se vracející do obliby), Graciano (využívaná jako přísada do kupáží vhodných pro archivaci) a Mazuelo.

Schválené bílé odrůdy jsou Viura, Malvasía a Garnacha Blanca.

Jak se vyznat v druzích „Riojy“?

Pomůže vám například klasifikace vín ve stupnici Vino joven-Crianza-Reserva-Gran Reserva.

Vino joven znamená v překladu mladé víno. Typické Tempranillo je v kategorii „joven“ bez taninu, je rubínově červené a velmi ovocné chuti. V nabídce www.evinoteka.com najdete víno Sonsierra Tinto (100% Tempranillo) a Doňa Casilda Cosechero (70% Tempranillo, 15% Garnacha Tinta , 15% Viura),které leželo v sudech 60 dní.

Crianza je označení pro vína, která stráví určitou minimální dobu v dubových sudech (z amerického nebo francouzského dubu). Pro červená vína platí, že musí zrát minimálně rok v sudu a pak pár měsíců v lahvi. Pro bílá vína je doba zrání v sudech minimálně šest měsíců.

Crianza je považováno velmi dobrou volbu pro běžného spotřebitele. Dostane kvalitní barikové víno s přiměřeným obsahem taninu za velmi přijatelnou cenu.

V nabídce www.evinoteka.com najdete víno Sonsierra Crianza (100% Tempranillo) a Doňa Casilda Crianza (70% Tempranillo, 15% Garnacha Tinta , 15% Viura).

Reserva je víno z dobrých ročníků a nejlepších vinic, které musí zrát minimálně tři roky, z toho minimálně rok v sudu (červená vína) nebo 2 roky a minimálně šest měsíců (bílá vína).

V nabídce www.evinoteka.com najdete například  víno Sonsierra Reserva (100% Tempranillo).

 

Pokud chcete proniknout do tajů vín z Riojy, ideální cestou je uspořádat ochutnávku, na které otevřete všechny druhy Rioj – od mladého vína až po Reservy. Můžete pozorovat, co dělá zrání s barvou, vůní a chutí vína. Tradiční způsob zrání v dubových sudech  (ve Španělsku je zakázána metoda praktikovaná v jižní Americe – tj. vkládání dubových pilin do nerezových tanků s vínem, což imituje částečně chuť originálních španělských vín) mění barvu vína z rubínové do fialových až hnědých odstínů. Odpařování vína přes porézní dřevěné sudy a reakce vína se dřevem víno koncentruje a propůjčuje mu typickou barikovou chuť. Konkurenční nevýhodou oproti vínům z nového světa je pak logicky fakt, že odpařováním mladého vína získáte až o 30% menší objem vína barikového. Consejo regulador však svým dohledem zajišťuje, že dostanete víno excelentní kvality, tak jak se dělá od dob dávno minulých.

 

 

Zajímavá vína z mnoha španělských regionů, včetně Riojy, můžete získat například na www.evinoteka.com!

San Vincente de la Sonsierra - sídlo Bodegas Sonsierra
Kategorie článku: