Sidra a Sidrería



Výroba a kultura jablečné sidry, chcete-li Cidre, se dá vysledovat v mnoha zemích - ve Francii, Británii, ale ve Španělsku jsou pro Sidru typické jen dvě oblasti - BAskicko (provincie Gipuzkoa) a Asturie. Příběh sidry začíná už ve speciálně udržovaných jablečných sadech s určitými, pro sidru vhodnými druhy odrůd jablek. Proces výroby moštu, řízeného kvašení a lahvování se co do složitosti a náročnosti dá bez obav srovnat s výrobou kvalitního vína. Co je však odlišné od kultury konzumace vína (ve Španělsku jsou to především bary, sklípky "a la Morava" tam prostě neexistují), je existence speciálních restaurací zvaných "Sidrería". A jsme opět u atmosféry pospolitosti, kde se snoubí gurmánské zážitky s pitím lahodného nápoje, v tomto případě Sidry.
A není to jen o pití, je to i o servírování - Asturská sidra se nalévá do větších, ne typicky vinných sklenic z výšky, aby došlo k provzdušnění a perlení nápoje. Baskická tradice velí tento sedmiprocentní osvěžující nápoj naopak "čepovat" přímo ze sudu, nicméně opět velkým provzdušňovacím obloukem k dosažení stejného efektu.
Ať už ochutnáte Sidru Saizar z Baskicka nebo Sidru Camin z Asturie (obojí v evinoteka.com), užijte si ji nejlépe na sklonku slunečného dne v kruhu přátel.

Kategorie článku: