Tanin je polyfenol přírodního původu, který propůjčuje vínu „suchou“ chuť. V přírodě se vyskytuje v plodech, semenech, dřevu, listí a slupkách ovoce. Tanin tak tvoří až polovinu suché váhy listů!
Co se týká vína, je to právě tanin, který do jeho chuti otiskuje hořkost, trpkost a komplexnost. Ačkoliv tanin objevíte i v bílém víně, mnohem větší význam má pro vína červená. To je dáno především technologií výroby červeného vína, která je odlišná od zpracování bílých odrůd hroznů. Tanin ze slupek červených odrůd přechází do vína při fermentaci ( červené víno se fermentuje včetně slupek) a u barikových vín (Rioja Crianza, Reserva, Gran reserva - viz např. www.evinoteka.com) samozřejmě i z materiálu sudů– americký či francouzský dub. Dub navíc předává vínu lehce vanilkovou chuť a podle druhu dubu i kávovou či kakaovou chuť.
Přítomnost taninu odhalí váš jazyk. Trpkou chuť ucítíte především uprostřed jazyka. Chcete-li si pocvičit své senzorické schopnosti vašich chuťových pohárků, zkuste některou z potravin s vysokým obsahem taninu:
- Silný neslazený černý čaj
- Vlašské ořechy, mandle
- Tmavá čokoláda
- Skořice
- Grepy
- Červené fazole
A teď už můžete předstírat, že jste odborník na taniny ve víně!:-)
Bude se vám hodit i tento přehled vín s vysokým a naopak i nízkým obsahem taninu:
Hodně taninu má:
Tempranillo , Cabernet Sauvignon, Petit Verdot, Petite Sirah, Nebbiolo
Naopak málo taninu mají:
Merlot, Garnacha, Rulanda šedá, Primitivo, Barbera
A na závěr pár dalších „chytrostí“ okolo taninu:
- Tanin prospívá zdraví – na studii užívání taninu z vína a čaje bylo dokázáno, že tato látka má silné antioxidační účinky
- Migréna – vedou se stále spory, zda tanin spouští migrénu. Pokud by to tak bylo, musíte vyřadit z jídelníčku čokoládu, ořechy, jahodový džus, čaj a také víno…
- Zralá vína – tanin je klíčový komponent všech kvalitních archivních vín!
Na zdraví!
Na