Poradna

Průvodce španělskými vinařskými regiony - D.O. Rioja

Rioja – D.O. Rioja

 Rioja (čti Riocha) je jedna z autonomních oblastí Španělska a zároveň nejslavnější (ve Španělsku i ve světě) vinařský region.

Správní region Rioja s hlavním městem Logroňo, pojmenovaný podle řeky Oja (rio Oja – řeka Ocha) leží na severu Španělska, ale vinařský region D.O. prostupuje lehce přes administrativní hranice i do okolních provincií.

Proč patří některá vína do lednice a jiné do předsíně?

 

Každý milovník vína tuší, 

že každému vínu jiná teplota sluší.

A teď napněte uši:

 

Zatímco červená vína se podávají při více méně pokojové teplotě zimního madridského pokoje (tj. něco kolem osmnácti stupńů), bílá vína si zaslouží skutečnou lednici!

Proč tomu tak je? Ochlazením bílého vína necháte působit květinové a citrusové aroma dané bílému vínu. Pokud byste jej podávali při vyšší teplotě, ten sám nápoj by byl subjektivně chápán více jako "alkohol" než jako "lahodný květinovo - citrusový nápoj" a ztrácel by hodně ze své vtělené elegance.

Jak skladovat víno?

Pokud se Vám poštěstilo nahromadit větší zásobu vína, je potřeba o něj i řádně pečovat.

Nejlépe se daří vínu, ať již v sudech nebo lahvích,  ve větrané, chladné a tmavé místnosti. Důležitá je i přiměřená vlhkost, proto lahve s tichým vínem ukládejte na ležato, aby byl korek svlažován lahodným mokem.

Pokud se vám hromadí lahve se sektem, dopřejte jim stojatou polohu.

Jak kouříte doutník?

Jak kouříte doutník? Může se vám to zdát jako dost hloupá otázka, ale možná budete překvapeni, když zjistíte, že většina milovníků doutníků je nekouří tak, aby si mohli opravdu na sto procent vychutnat jejich příchutě a plný potenciál. Pro opravdového milovníka je vychutnávání doutníku stejně složitým procesem, jakým je pro znalce ochutnávání vína. Pojďme tedy nyní společně probrat téma správného kouření doutníků. Klíčem k vychutnání opravdu všech chutí dobrého ručně vyrobeného doutníku je správný tah.

Oxidace nebo opíjet se?

Stalo se vám, že jste dali velký peníz za opravdu dobré víno, chcete si ho užívat celý týden, ale bojíte se, že se vám zkazí?

Otevřeným vínům hrozí oxidace, takže obava je na místě, zejména, pokud utrácíte za drahá bílá vína.

Jsou v zásadě dvě řešení, jak zkažení zabránit:

a) dopřejte si intenzivnější zážitek a vypijte celou lahev najednou

b) pokud si opravdu chcete užívat i další dny, případně se na zdolání lahve netroufáte, udělejte následující: